Korvapuusti - finské skořicové šneky

 

Tento recept je vyloženě podzimní must have! Naučila jsem se jej na návštěvě v malém finském městečku u svých přátel a lahodnější skořicové šneky jsem ještě nikdy předtím neochutnala. Vždy, když je teď dopeču, vzpomenu si, jak jsme si na nich společně pochutnávali ještě za tepla se studeným mlékem. Z Finska jsem si jako suvenýr dovezla kilo toho skvělého hrubého cukru na zdobení. V Česku bohužel zatím nevím, kde se dá sehnat.

Ingredience:

těsto:
1 kostka droždí
500 ml mléka
2 vajíčka
200 g cukru krupice
2 lžičky soli
1 lžička semínek celého kardamomu
1,2 kg hladké mouky
100 g másla

náplň:
máslo
krupicový cukr
mletá skořice

+ vajíčko na pomazání a příp. mouku na podsypání

Postup:

Ve vlažném mléce rozpustíme kostku droždí. Necháme je chvilku „nastartovat“ a mezitím si nadrtíme semínka kardamomu. K mléku s droždím přidáme vajíčka, cukr, sůl, kardamom a trochu prosáté mouky. Promícháme. Postupně zapracováváme celý zbytek prosáté mouky, ke konci už to půjde trošku ztuha. Nakonec těsto polejeme rozpuštěným máslem a zapracujeme jej. Trošku poprášíme moukou a necháme nakynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hod).

Rozpálíme troubu na 225 °C. Těsto si rozdělíme na 2 části a každou z nich rozválíme na obdélník cca 60x30 cm (buď na silikonové nebo moukou podsypané podložce). Na těsto rozetřeme máslo, posypeme ho cukrem a skořicí. Těsto svineme z delší strany do ruličky. Nakrájíme šikmo na trojúhelníkové části (cca 10 ks). Pomocí prstu nebo konce vařečky uděláme důlek uprostřed každé rolky. Naskládáme je na plech s pečicím papírem. Každou rolku pomažeme vajíčkem a ozdobíme hrubým cukrem. Pečeme na 225 °C asi 8 minut.

Dobrou chuť vám přeje Markéta!

Komentáře