Tento recept je vyloženě podzimní
must have! Naučila jsem se jej na návštěvě v malém finském městečku u
svých přátel a lahodnější skořicové šneky jsem ještě nikdy předtím neochutnala.
Vždy, když je teď dopeču, vzpomenu si, jak jsme si na nich společně pochutnávali
ještě za tepla se studeným mlékem. Z Finska jsem si jako suvenýr dovezla
kilo toho skvělého hrubého cukru na zdobení. V Česku bohužel zatím nevím,
kde se dá sehnat.
Ingredience:
těsto:
1 kostka droždí
500 ml mléka
2 vajíčka
200 g cukru krupice
2 lžičky soli
1 lžička semínek celého kardamomu
1,2 kg hladké mouky
100 g másla
náplň:
máslo
krupicový cukr
mletá skořice
+ vajíčko na pomazání a příp. mouku na podsypání
Postup:
Ve vlažném mléce rozpustíme
kostku droždí. Necháme je chvilku „nastartovat“ a mezitím si nadrtíme semínka
kardamomu. K mléku s droždím přidáme vajíčka, cukr, sůl, kardamom a
trochu prosáté mouky. Promícháme. Postupně zapracováváme celý zbytek prosáté
mouky, ke konci už to půjde trošku ztuha. Nakonec těsto polejeme rozpuštěným
máslem a zapracujeme jej. Trošku poprášíme moukou a necháme nakynout, dokud
těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hod).
Rozpálíme troubu na 225 °C. Těsto
si rozdělíme na 2 části a každou z nich rozválíme na obdélník cca 60x30 cm
(buď na silikonové nebo moukou podsypané podložce). Na těsto rozetřeme máslo,
posypeme ho cukrem a skořicí. Těsto svineme z delší strany do ruličky. Nakrájíme
šikmo na trojúhelníkové části (cca 10 ks). Pomocí prstu nebo konce vařečky
uděláme důlek uprostřed každé rolky. Naskládáme je na plech s pečicím papírem.
Každou rolku pomažeme vajíčkem a ozdobíme hrubým cukrem. Pečeme na 225 °C asi 8
minut.
Dobrou chuť vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat