Narozeninový dort v 6 krocích

I přestože mě pečení baví už nějaký ten pátek, dlouho jsem nabírala odvahu pustit se do tradičního dortu. Ale hrozně jsem to chtěla vyzkoušet. A tak to přišlo. Nový rok za rohem a já se odhodlala k novoročnímu předsevzetí. Nasbírala jsem po internetu dobré rady a vychytávky, prolistovala svoji sbírku kuchařek a pustila se do díla. Můj první dort se překvapivě povedl a všem moc chutnal, a tak jich mám na kontě upečených čím dál tím víc. 

Ingredience (2x forma 18 cm):
vanilkový korpus:
250 g hladké mouky
8 vajec
240 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
50 g másla
semínka z 1 vanilkového lusku
+ trošku másla na vymazání
+ pečící papír, potravinová fólie
(pokud chceme kakaový korpus, nahradíme vanilku a 50 g mouky kakaem, pokud chceme oříškový, nahradíme vanilku a 50 g mouky mletými oříšky)

krém na plnění dortu:
2 mascarpone
1 smetana ke šlehání
2 lžíce cukru moučka
+ jahodová/malinová marmeláda
+ cca 250 g malin

swiss meringue buttercream (sněhový máslový krém):
3 bílky (cca 180g)
150 g cukru krupice
špetka soli
200 g másla

ganache:
200 g smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády na vaření (nebo ruby čokolády)

hodí se: ruční šlehač, kuchyňský robot, otočný stojan, nůž na prořezávání, dortová podložka, cukrářská karta, cukrářská lopatka, cukrářský teploměr, lahev na dávkování

Postup v 6 krocích:
KROK 1: korpus:

Nejprve vejce vytáhneme alespoň hodinu před přípravou z lednice. Nachystáme 2 dortové formy (18 cm). Vyložíme dno pečícím papírem a uzavřeme. Boky obmažeme trochou másla a olepíme je proužky pečícího papíru (mohou být vyšší než forma). Potom si rozpustíme máslo, klidně v mikrovlnce, ale nesmí být horké. Rozehřejeme troubu na 170 °C.

Celá vejce pokojové teploty vyšleháme s cukrem ručním šlehačem nebo výkonným robotem v hodně velké míse. Trvá to cca 12 minut, musí to být opravdu dobře vyšlehané. V další misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkou (nebo s kakaem nebo oříšky v případě jiných příchutí korpusu). Postupně přes síto suchou směs přeséváme k tekuté směsi. Stěrkou opravdu zlehka zapracováváme, nechceme si pokazit, co jsme pracně vyšlehali. Jakmile se vše spojí, lehce vmícháme rozpuštěné máslo.

Pak rovnoměrně nalijeme těsto do forem (aby to bylo přesnější, využívám váhu). Pečeme na 170 °C 35 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda už je hotovo. Korpusy nesmí být nedopečené, ale ani přesušené.

Hotové korpusy necháme vychladnout. Když už nejsou příliš horké, vyndáme je z forem, aby se nezapařily. Vychladlé korpusy zabalíme do potravinové fólie a necháme je takto přes noc v lednici.

KROK 2: prořezávání korpusů:

Další den nejprve z lednice vyndáme 200 g másla na KROK 4. K prořezávání korpusů potřebujeme ideálně otočný stojan a nůž na korpusy (pokud něco z toho nemáte, nevadí, dá se to zvládnout i bez toho). Vezmeme první korpus, položíme doprostřed stojanu, pomalým otáčením odřízneme vršek (pokud má korpus čepičku), vyměříme si polovinu a pomalým otáčením prořízneme v půli. To stejné uděláme s druhým korpusem. Opět všechny 4 zabalíme do potravinářské folie a dáme ještě chvíli odležet do lednice.

KROK 3: plnění krémem z mascarpone a šlehačky:

Nyní si připravíme krém. Vyšleháme ve velké míse 2 vychlazená mascarpone, 1 vychlazenou smetanu ke šlehání a 2 lžíce cukru moučka. Krém je hotový. Dále si připravíme maliny a malinovou/jahodovou marmeládu. Do malé mističky dáme trochu marmelády a přidáme trochu vody a pořádně rozmícháme. Teď začneme plnit dort. Na stojan si připravíme dortovou podložku (nebo velký talíř). Vyndáme z lednice první korpus. Pomažeme ho marmeládou, nandáme vrstvu krému a přidáme na půl nakrájené maliny. Totéž opakujeme s dalšími korpusy, kromě posledního. Pro rovné skládání korpusů si můžeme vypomoci obroučky z formy. Poskládáný dort ještě celý trochu zatřeme krémem a zahladíme kartou. Necháme vychladnout (alespoň 2 hodiny) a mezitím se vrhneme na swiss meringue buttercream.

KROK 4: swiss meringue buttercream:

Připravíme si bílkový základ. Do nerezové misky (kterou vytřeme kapkou octa a dobře vysušíme) dáme bílky s cukrem. Misku postavíme nad vodní lázeň (miska se nesmí dotýkat vody, jinak by se bílky uvařily). Za stálého míchání metličkou necháme rozpustit všechen cukr (na zkoušku směs rozemneme mezi prsty). Mícháme ještě tak další dvě minuty, aby se vejce pasterizovala. Teplota by měla dosáhnout 71 °C. Potom bílky přemístíme do kuchyňského robotu (pokud robota nemáme, využijeme ruční šlehač), přidáme špetku soli a šleháme 15 minut, dokud se z bílků nestane lehký a nadýchaný sníh, který má pokojovou teplotu. Určitě se to nesmí uspěchat. Máslo, které má také pokojovou teplotu, nakrájíme na kostičky. Nyní šlehací nástavec vyměníme za plochý nástavec na třená těsta (ale není to nutné). Do krému po kouscích zašleháváme máslo, další vždy přidáváme až ve chvíli, kdy se předchozí kousek zapracoval. Krém může trochu zřídnout nebo mít hrudky, ale míchejte dál a dál, pokud měla bílková směs i máslo pokojovou teplotu, spraví se to. Krém lze případně dochutit a dobarvit ovocným rozvarem, kávou apod.  Hotovým krémem obmažeme vychladlý dort, využíváme cukrářskou kartu, horkou vodu (je-li potřeba), zahlazujeme. Chce to trpělivost. Obmazaný dort necháme vychladnout (opět alespoň 2 hodiny).

KROK 5: ganache stékance:

Nejprve nalámeme čokoládu do misky. Potom si ohřejeme smetanu. Jakmile začne vřít, tak ji přelejeme přes nalámanou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme dokonale hladkou hmotu. Necháme zchladnout do požadované konzistence. Ganache dáme do dávkovací lahve (nebo cukrářského sáčku).  Vytáhneme dobře vychlazený dort. Ganache nanášíme na hranu dortu a necháme stékat. Jednou trochu víc, potom trochu míň. Potom zbytek ganache opatrně rozetřeme po vršku dortu.

KROK 6: zdobení:

Nyní ta nejzábavnější část, kde se fantazii meze nekladou. Doporučuji si zdobení rozmyslet dopředu, vše si připravit, vyskládat, vyzkoušet, jak to bude vše ladit. Dají se využít dortové zápichy, malé figurky, oplatky, sušenky, čokolády, ovoce atd. Po nazdobení dáme dort ještě jednou vychladit a je hotovo.

Dobrou chuť (trpělivost a skleničku vína na nervy s dorty) Vám přeje Markéta!








Komentáře