S koblížky to byla dlouhá cesta. Můj první pokus byly malé spálené kuličky těsta s vyteklou marmeládou. Na pár měsíců jsem to vzdala a pak se rozhodla jim dát ještě šanci. Vyšperkovala jsem recept, pořídila si robota a světe div se.. Vznikly z toho koblížky trochu šišatý, ale moc dobrý a s láskou dělaný. A dneska jsou oblíbenou dobrotou v naší rodině. Není nad ty domácí!
Ingredience:
Na kvásek:
- 125 ml vlažného mléka
- 21 g droždí
- 10 g cukru
Těsto:
- 2 žloutky
- 20 g změklého másla
- 15 g cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce rumu
- cca 80 ml vlažného mléka
- špetka soli
Ostatní:
- olej na smažení
- cukr moučka na pocukrování
Postup:
Droždí a cukr rozmícháme v misce na kašičku. Přilijeme vlažné mléko, jemně promícháme. Misku necháme 20 minut na teplém místě než vzejde kvásek. Celou dobu přípravy koblížků mějte v místnosti hezky teploučko bez průvanu.
S robotem je z části vyhráno. Pokud mezi jeho vlastníky nepatříte, nezoufejte a berte to jako osvědčené kuchyňské kardio 😀 Ve velké míse nebo v robotu rozmícháme změklé máslo, žloutky a cukr. Přidáme mouku, sůl , rum, vzejitý kvásek a hněteme. Postupně přiléváme vlažné mléko. Hnětení trvá několik minut, těsto se nesmí moc lepit.
Uhnětené těsto ještě trochu upravíme na válu, přendáme do čisté misky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1,5 h v teple kynout.
Rozpálíme olej ve fritovacím nebo obyčejném hrnci. Lepší je ten fritovací, protože drží stejnou teplotu. Dáme tolik oleje, aby se koblížky nedotýkaly dna.
Těsto po vykynutí přendáme na pomoučený vál a trochu ho propracujeme.
Vyválíme těsto, vykrojíme kolečka nebo srdíčka, lžičkou na půlku z nich dáme náplň a přiklopíme druhým kolečkem. Kraje pořádně spojíme k sobě, necháme 15 minut odpočívat a dáme je smažit dozlatova (zase cca minutu z každé strany).
Necháme vychladnout, pocukrujeme a spapáme 💗
Dobrou chuť Vám přeje Markéta!
Komentáře
Okomentovat